Információk


 Velencei-tó

 

A Velencei-tó az egyik legnagyobb természetes tavunk, legkedveltebb üdülőhelyeink egyike.
A tó területének harmada romantikus nádassal borított természetvédelmi terület. A sekély, átlagosan 1,5 - 2 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb tava: a víz hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is. Budapest és Székesfehérvár között, a Velencei-hegység lábánál található, autóval, busszal és vonattal egyaránt jól megközelíthető. Elő, és utószezonban az egész éven át nyitva tartó két termálfürdőn kívül, a kulturális és a természeti adottságok is tartalmas programokat kínálnak.

 

Amiért érdemes a Velencei-tónál nyaralni:

Aki csendes, nyugodt kikapcsolódásra, pihenésre vágyik, vagy gyógyító fürdőzést kíván, annak  az Agárdi Gyógy – és Termálfürdőt érdemes felkeresnie, ha aktívan szeretné eltölteni szabadidejét, akkor kirándulhat, akár körbe is kerekezheti a tavat, túrázhat gyalog vagy lóháton, többféle vízi túrát és sportot is kipróbálhat, érdekes ismereteket gyűjthet. A vadonatúj attrakciók, felújított irodalmi emlékház, a Rönkvár, a Katonai Emlékpark nemzeti emlékhely, galériák és rendezvényhelyszínek színes programkínálattal szórakoztatják Vendégeinket. Amennyiben a finom ételekre, jóféle borokra, ízletes pálinkákra vágyik, semmi akadálya a kóstolásnak: vendégszerető helyek, gazdák várják az ínyenceket, az éhes, szomjas vendégeket. Természetesen a jó zenét kedvelőknek is érdemes válogatniuk a programok, rendezvények színes kínálatából.

 

 

 

 Programok

 

TÉLEN-NYÁRON VÁRJUK ÖNT!


Januárban és februárban a tél örömei vígasztalnak minket a zordon időjárásért: korcsolyázhatunk, szánkózhatunk, síelhetünk. A tó jegén vidám élet zajlik, de csak akkor, ha biztonságos a jég vastagsága!

 

Márciusban érdemes ellátogatni a pákozdi Katonai Emlékpark március 15-ei rendezvényeire. Gárdonyban, a katolikus templomban komolyzenei hangverseny segít ráhangolódni a húsvéti ünnepkörre.

 

Áprilisban, a bontakozó tavaszban itt az ideje, hogy meglátogassuk a madarakat az agárdi Chernel István Madárvártán. Egyéni látogatókat szerdán, szombaton és vasárnap reggel 9 órától várnak.

 

Májusban, Vereben egész napos ünnepségsorozat köszönti a honfoglaláskori Vereb Vitézt. A hónap utolsó vasárnapjának délelőttje a velencei Bence-hegyen, a gyerekeké. Délután a bor ünnepén, az Orbán napi vigadalomban mulathat ugyan itt. A hónap első hétvégéjén kerül sor a három napos Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor-, és Pálinkafesztivál eseményeire Agárdon. A mulatságon neves énekesek és népzenei együttesek is fellépnek.


Júniusban, a főidényben a strandolás mellett számos esemény várja vendégeinket: Pázmándon a Veterán Autós-és Motoros Találkozó, a Sukorói Zenei Nyár hangversenyei a református templomban. Agárdon, a Pop Strandon egész júniusban „áll a bál”. A legnevesebb pop-együttesek koncertjeire az egész országból érkeznek rajongók. Nadapon, a Sváb Bálon mulathatnak, Velencén a Velencei Nyári Zenés Esték első két előadása zajlik ebben a hónapban.

 

Augusztusban, Velencén folytatódnak s Velencei Zenés Nyári Esték előadásai, és e hónapban kerül sor Velence Város Születésnapi Vigasságára, melynek ünnepségeit augusztus végén tűzijáték zárja. Már készülhet a Velencei Tóúszásra!


Szeptemberben a Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon karneválban gyönyörködhetünk Agárdon. Pákozdon, a hó végén megelevenedik a Pákozd-Sukorói csata.

 

Októberben szüreti bálokon vendégeskedhetünk, például Dinnyésen. A pákozdi Katonai Emlékparkban méltóképpen ünneplik meg az aradi vértanúk napját.

 

Novemberben megkóstolhatjuk az újbort, és mellé Márton-napi libasültet falatozhatunk.

 

Decemberben mindenhol adventi vásárok, karácsonyi ünnepségek várják a látogatókat.

 

 

 


Aktív pihenés - kirándulási és sportolási lehetőségek

 

A Velencei-tó és környéke minden korosztály számára, kevésbé edzetteknek is kényelmesen teljesíthető túrázási lehetőségeket kínál, de a versenyszerű országúti és hegyi kerékpárosoknak is kedvelt terepe. Az új építésű kerékpárúton, jelzett túra utakon körbekarikázható táj festői és sokszínű, természeti szépségekben, műemlékekben, kulturális látnivalókban gazdag. 
A tó északi oldalán található Velencei-hegység túraútjait a lankák kedvelőinek ajánljuk, a déli partot pedig a sík vidék szerelmeseinek.

A számtalan kirándulási és sportolási lehetőségek közül az alábbiakat ajánljuk ideérkező vendégeink számára:

 

Madárvárta: mely 1957-59-ig épült. A Madárvárta 1965-ben vette fel Chernél István nevét. Itt fedezték fel a hagymaburok (Libaris loeselli) egyetlen hazai lelőhelyét.

 

Gárdonyi Emlékház, melyet 1988-ban nyitották meg. Egymásba nyitott szobáiban az író életének dokumentumai, fényképei és emléktárgyai tekinthetők meg, illetve a falakon elhelyezett leírások hozzák közelebb Gárdonyi életét és munkásságát.

 

Gárdonyi Rönkvár, ami a kalandot keresők számára igazi élményt nyújt. A játszóvár az egri vár kicsinyített mása, két épület kivételével. Dobó-palota helyére egy 30 négyzetméteres színpad, a székesegyház helyére pedig egy tíz méter magas kilátó került.

 

Gyalogos vagy kerékpáros körtúra a pákozdi Ingókövekhez. A szép természeti környezetben megbúvó különös gránitképződményektől csodás panoráma nyílik a Velencei-tóra. A Velencei-hegység Magyarország egyetlen gránit alapkőzetű hegysége, és mint ilyen az ország földtani értelemben legöregebb tájegysége. A különleges formájú gránitköveket a szél és az esővíz alakította. Pogány kő, Oroszlán szikla, Kocka kőmegtekintésére van lehetőség a kirándulás során. A hosszabb túrát, mely a Pandúr követ is érinti, azoknak ajánljuk, akik edzett gyalogos túrázónak számítanak, így meredek, kavicsos terepen is biztonságosan közlekednek.

 

A pákozdi Katonai Emlékparkban négy különböző kiállítást tekinthetnek meg. A számos emlékmű, kopjafa és szobor mellett a látogatók megtekinthetik az 1848/49-nek emléket állító múzeumot, végighaladhatnak egy eredeti, II. világháborús lövészárkon, korabeli felszerelési tárgyakkal berendezett bunkerban képzelhetik el az I. világháború olasz frontján szolgáló katonák életét, a sorkatonaság tárgyi emlékeivel találkozhatnak, a békefenntartás történetével ismerkedhetnek meg, vagy éppen repülőgép szimulátoron hasíthatják az égboltot.

 

Kellemes kikapcsolódást nyújt egész évben a Pákozd Sukorói Arborétum, amely egy tájmúzeummal, a gyerekek részére fajátszótérrel várja a vendégeket. A természettudományi és geológia tanösvény és Tájmúzeum betekintést nyújt a táj kultúrtörténetébe és gazdaságföldrajzába. Bemutatja a vidék természeti képét, nyomon kíséri földtörténeti kialakulását, éghajlati, geológiai és talajviszonyait, vízrajzát, valamint ízelítőt ad a gazdag és változatos növény- és állatvilágról. A Halászati múzeum a Velencei-tavi halászati hagyományokat és eszközöket mutatja be.

 

Meleg-hegyi gyalogtúra: Sukorói néprajzi ház megtekintése. 1967-ben nyi­tott meg And­rás­falvy Berta­lan néprajz­ku­ta­tó. A Nép­raj­zi Ház is jelleg­ze­tes zsel­lér­ház, ahol megtekinthető a konyha és a belső szoba bútorai, berendezései és eszközei.
Sukorói református templom. Egyike a környék legrégebbi épületeinek, 1702-ben épült klasszicista stílusban. A pákozdi csata előestéjén (1848. szeptember 28-án) a haditanácsot tartottak a templomba a fiatal Móga tábornok vezetésével.
Gyalogosan jelzett útvonalon érkezés a Meleg-hegyre először a Likas-kőhöz (4,5km). Nemcsak gránitból találhatunk ingókövet, Meleg-hegy gerincén álló Likas-kő anyaga kvarcit.Edzett, kitartó túrázók esetén továbbhaladás az Angelika-forráshoz (4km). A Sor-hegy oldalában a sziklatömbök alól tör fel az Angelika-forrás, mely elég csekély vízhozamú, de több környező kis forrással összefutva már egész szép kis patakként csörgedezik alá a Bodza-völgybe.

 

Agárdi Parkerdő: Az agárdi Parkerdő és szabadidő központ sportlétesítményei és pihenőparkja a sport-rekreációt kedvelők bázisa. Focipályák, teniszpályák, 1250 méteres futópálya, játszótér várja a sportolni, kikapcsolódni vágyókat.

 

Lovaglás: a Velencei-tó körül számos lovarda várja az idelátogatókat, ahol lehetőség van lovas oktatásra, tereplovaglásra, fogathajtásra, sétakocsikázásra.

 

 


Gasztronómia

 

Ismerkedjen meg közelebbről a Velencei-tó gazdag halkínálatával, a környék vadvilágával, a borászatok legkiválóbb boraival és nem utolsósorban a világhíres és igen finom Agárdi Pálinkával!

 

Szúnyogszigeti Halászcsárda: A halászcsárdaétteremPákozdon, a Velencei–tó északi partján, egy félszigeten, varázslatos környezetben található. E helyen 150 évvel ezelőtt is halászok főzték híres halászleveiket, melyeknek hírnevéta később felépült halászcsárda évtizedek óta igyekszik megőrizni. Ha szeretne egy kellemes estét eltölteni a Velencei- tó egyik legszebb részén az 1848-as pákozdi csata emlékművének lábánál, látogasson el a Szúnyogszigeti Halászcsárdába.

 

Gulyás Csárda, Agárd: a régmúlt idők klasszikus ízeit és vendéglátását élvezheti a Gulyás Csárdában, amely egész évben várja, családias, magyaros jellegű éttermében az átutazókat, és az itt pihenőket. Széles menüválaszték, magyaros, házias ízek. Gyermekek részére nagy, zárt, füves játszótér, gyerek menü. Nyári estéken, hétvégén élőzene és koktélok biztosítják a vendégek kellemes időtöltését.

 

Boglya csárda, Sukoró: A vendégek a teraszról a Velencei-tó panorámájában gyönyörködhetnek az ínyenc falatok mellől, melyet színesít a tájjellegű nádfedeles épület.

 

Agárdi Pálinkafőzde: Az Agárdi Pálinkafőzde Látogatócentruma egész évben várja a minőségi pálinka, a tradicionális magyar fogások és a kulturális élmények híveit. Az igényesen berendezett "kulináris szentély" konyhájának ínycsiklandó fogásaival és meghitt hangulatával egyedülálló kikapcsolódási lehetőséget kínál.

 

Velencei-tavi borászat: hangulatos pincefogadóiban és borászataiban, borkóstolókkal, borvacsorákkal, érdekes látnivalókkal várják a vendégeket a Velencei-tavi borút pincészetei.

 

 


Strandok

 

A Velencei-tó ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas.
A parton fövenyes, pezsgő életű strandok várják a kikapcsolódni, sportolni vágyókat. A megújult strandok számtalan pihenési, szórakozási és sportolási lehetőséget nyújtanak minden korosztály számára. A déli part sekély vízű strandjai a kisgyermekek számára is biztonságos és élményben gazdag strandolási lehetőséget kínálnak.
 

 


Vizi sport, hajózás

 

A tavon menetrend szerinti hajójárat közlekedik. A hajójáratok Agárdról, Gárdonyból és Pákozd-Szúnyog-szigetről indulnak. A hajóút közben bepillantást nyerhetnek a Velencei-tó nádasainak élővilágába.

Egy kellemes nyári nap méltó zárása lehet az alkonyati sétahajózás. A tó jellegzetes arcát rajzoló sejtelmes nádasok, és a lágy ívű Velencei-hegység keretezte északi oldal panorámája talán ezidőtájt a leghangulatosabb. A hajóútvonalak sajátos nevű tisztásokat, nádasokat érintenek.

 

Különböző kenutúrák várják az érdeklődőket a Velencei-tavon:

 

1.Ébred a tó túra:
A korán kelők igazi ajándéka ez a túra, mely a napkelte előtt 30 perccel indul.
2. Vízi élőlények nyomában túra:
E túra jó alkalom ahhoz, hogy találkozhassunk a tó egyedülálló élővilágával.
3. Romantikus naplemente túra:
A késő délutáni fények talán a legszebbek a tavon. Egy napunk méltó befejezése lehet ez a túra, mely a napnyugta előtt 1 órával indul.
4. Úszólápok nyomában túra:
E túra során felfedezhetjük Közép-Európa egyik legjelentősebb úszólápos területét. Megismerhetjük a tó jellegzetes állat- és növényvilágát.
5. Nyugati-medencét kerülő túra:
Igazi „Matulás” túra. A tó legszebb tisztásain, halászcsapásain vezet végig az útvonal.

A felfedező utakat biológia szakirányt végzett, a tavat jól ismerő túravezető irányítja, aki az egyes állomáshelyeken természetismereti előadást tart.

 

Wakeboard pálya Velencén: A nemzetközi szabványoknak megfelelő, 800m hosszú, ötszög alaprajzú pálya. A működési sebesség 30 km/h, ami megfelel a kezdő és haladó wakeboardosok számára egyaránt.